50 стoтинки гони увеличението в цените на горивата за последната година,

...
50 стoтинки гони увеличението в цените на горивата за последната година,
Коментари Харесай

Дума: Драстично повишаване на цените на бензина и дизела

50 стoтинки гони нарастването в цените на горивата за последната година, чакат растежът да продължи до края на лятото

Масовият бензин А-95 нарастна на дребно с 10 ст. единствено за един месец. Това демонстрират данните на профилирания уебсайт fuelo.net, който следи цените на горивата в страната.

Средната цена на този вид бензин на 27 юни е била 2,13 лева, а през вчерашния ден – 2,23 лева, като месечното му повишаване е с 4,69%. Най-ниската цена, на която А-95 се продаваше през вчерашния ден, бе 2,03 лева за литър, а най-високата – 2,35 лева За последната година покачването на междинната цена на дребно на този вид бензин е с близо 26% или с 46 ст., пише Дума.

Бензинът А-100 е поскъпнал с 9 ст. за същия интервал – от 2,50 лева приблизително за литър, на 2,59 лева към вчерашна дата. Увеличението за месец е с 3,6%. Най-ниската цена, на която се оферираше този вид бензин вчера, бе 2,22 лева за литър, а най-високата – 2,78 лева В съпоставяне с година по-рано покачването е с 47 ст. на литър или с 22,17%.

Средната цена, на която се продава обикновеният дизел, е 2,22 лева за литър. За последния месец той е поскъпнал с 9 ст. на литър – от 2,13 лева на 2,22 ст. Най-ниската цена, на която се предлага, е 1,99 лева за литър, а най-високата – 2,31 лева За година обикновеният дизел се е повишил с 24,02% или с 43 ст. на литър.

Цената на дизела премиум сега е приблизително 2,55 лева на литър на дребно. И той се е повишил с 9 ст. на литър спрямо месец по-рано. Като дял повишаването е с 3,66%. Най-ниската му цена в страната е 2,17 лева на литър, а най-високата – 2,76 лева Повишението в цената за година е с 21,43% или с 45 ст.

Преди към две седмици ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев предвижда, че цените на бензина и дизела ще нарастнат леко с 5-6 стотинки до края на лятото. По данни на асоциацията от началото на годината горивата на бензиностанциите у нас са поскъпнали с към 25 ст. на литър, което значи растеж от над 13% единствено от януари насам. По отношение на цените на горивата на едро на международните пазари той не счита, че ще се стигне до 100 $ за барел в скоро време.

Междувременно бе оповестен разбор на enjoytravel.com, съгласно който един от най-евтините райони в Европа за гориво са Балканите. Според него в България можете да напълните резервора на колата си единствено за 1,07 евро на литър или еквивалента в български лв.. В Северна Македония можете да заредите за 1,11 евро на литър, което е към 68,37 македонски денара. Пътуването през Босна и Херцеговина коства 1,14 евро на литър бензин, а в Албания – единствено 1,18 евро на литър. Това са и най-евтините страни в Европа за дизел.

В Молдова шофьорите заплащат вторите най-евтини цени на горивата в Европа – 0,91 евро или еквивалента на молдовската проливам за литър бензин и 0,76 евро за литър дизел. Третата най-евтина страна за гориво в Европа е Украйна. Шофьорите там заплащат единствено 0,94 евро (или еквивалента на украинската гривна) на литър за бензин и 0,90 евро на литър за дизел. В Румъния заплащат 1,18 евро за литър бензин, следвани от Полша – 1,23 евро за литър.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР